divendres, 3 d’abril del 2009

PER QUÈ DEMANEM UN BENICARLÓ EN VALENCIÀ?



La Plataforma Benicarló en Valencià s’ha creat recentment per a demanar a l’Ajuntament que retire la proposta de “normalització del castellà” que va aprovar fa unes setmanes. Això no vol dir que els membres d’aquesta Plataforma ens manifestem contra res ni ningú: ens declarem a favor del valencià. No hauria de caldre, però intentarem explicar més en detall la nostra postura, que no és radical ni minoritària, sinó que creiem que pot ser assumida pel conjunt de la societat benicarlanda.
El valencià és la llengua pròpia de Benicarló. Això vol dir, dit en altres paraules, que és la llengua en què la gent del nostre poble ens hem expressat des de fa segles. Per tant, l’hem de defensar com a element fonamental de la nostra identitat com a poble. I per a defensar-lo en el món actual, no n’hi ha prou amb una pretesa igualtat amb el castellà. Perquè el castellà és una llengua molt prestigiosa i estesa, i en igualtat de condicions el valencià sempre sortirà perdent. El valencià ha de rebre un suport superior per dues raons: perquè per raons històriques està en una situació més feble, i perquè és la nostra llengua pròpia i requereix (com diuen la Constitució i l’Estatut) una “especial protecció”. És el que s’anomena “discriminació positiva”.
Els organismes oficials i públics haurien de ser els capdavanters d’aquesta opció pel valencià. És evident que actualment hi ha molts benicarlandos que no parlen el valencià, però ¿no seria ideal que tots el parlaren? L’autèntica igualtat entre valencià i castellà, ¿no implicaria que tots els habitants de Benicarló ens sabérem expressar i entendre en les dues llengües? Però la població que parla castellà no aprendrà mai el valencià si no veu que es tracta d’una llengua amb un ús públic habitual, suficient perquè considere que li pot ser útil en la societat en què viu. Per això l’Ajuntament l’hauria d’utilitzar amb preferència.
Hem llegit a la premsa que la regidora de cultura del nostre Ajuntament ha dit que una de les propostes serà respondre en castellà a la gent que s’adrece en aquesta llengua al consistori. No sabem si se’ls ha acudit pensar que la majoria dels benicarlandos segueixen escrivint en castellà perquè no se senten segurs quan ho fan en valencià, encara que siguen valencianoparlants. Justament una prova més que la normalització del valencià no s’ha assolit encara. L’Ajuntament ha d’ajudar la població a acostumar-se al valencià escrit com a vehicle de comunicació normal i possible, i així s’acostumaran a la lectura en valencià i li perdran la por.
El valencià no deixarà de ser mai una llengua de segona si els organismes públics no aposten decididament per ella i eduquen i acostumen la població amb l’ús normal del valencià en tots els àmbits. Perquè això encara no s’ha aconseguit, demanem una implicació total de l’Ajuntament per un Benicarló en valencià.

Plataforma Benicarló en Valencià

Publicat a la premsa de Benicarló el 23 de gener de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada