divendres, 3 d’abril del 2009

El primer acte públic

Aquest fou el text enviat a la premsa local tot anunciant el que fou primer acte públic de la Plataforma:

Aquest divendres 20 de febrer, el lingüista Vicent Pitarch oferirà una xerrada sobre “Drets lingüístics” a les 20 hores al local de la Penya Setrill, convidat per la Plataforma.
A més de convidar tots els benicarlandos a assistir-hi, volem aprofitar aquest primer acte públic per informar els veïns del nostre poble dels objectius de la nostra actuació.
En primer lloc, reclamem que l’Ajuntament derogue el decret o acord de normalització del castellà que va aprovar en el ple del passat novembre. Entenem que al castellà no li fa cap falta ser “normalitzat”, i que aquest acord suposa un desconeixement inacceptable d’allò que significa el terme “normalització” i un intent de confondre els benicarlandos.
En segon lloc, com que és obvi que el valencià encara no està en absolut normalitzat, demanem que la nostra administració local emprenga actuacions concretes per a la plena normalització del valencià. Entenem que la llengua pròpia de Benicarló és el valencià i mereix un tracte favorable preferent, sense el qual mai aconseguirà ni tan sols la igualtat amb el castellà. No podem fer marxa enrera, cal fer passos endavant. Si part de la nostra població no entén o no sap usar la nostra llengua, no els hem de negar aquest dret limitant-los al castellà, sinó oferir-los les eines per aprendre el valencià i familiaritzar-s’hi. Creiem que cal integrar els immigrants en la nostra llengua, com fa l’escola. Ens agrada sentir marroquins, colombians, romanesos, parlant valencià.
Volem que l’Ajuntament engegue propostes concretes i constructives de normalització del valencià, i no es limite a redactar alguns documents en valencià o en bilingüe. Caldria que oferira més cursos de formació, més campanyes de difusió del valencià, més activitats culturals en la nostra llengua, programes de suport a la música en valencià, etc.
Finalment, desitgem i busquem l’adhesió del màxim nombre de ciutadans i d’associacions cíviques de Benicarló, perquè entenem que els nostres objectius no depenen de cap ideologia política, sinó que poden ser assumits pel conjunt de la nostra societat. Tots hem de defensar el valencià, sense distinció d’opcions polítiques.

Com la primera d’una sèrie d’iniciatives amb l’objectiu de motivar la reflexió sobre els temes que afecten el nostre valencià de tots, oferim aquesta xerrada sobre els drets lingüístics dels valencianoparlants, que sovint desconeixem. Vicent Pitarch (Vila-real, 1942) és un lingüista reconegut, membre de l’IEC i de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, que ha publicat diversos estudis sobre la situació social de l’idioma. És a més un conferenciant amé i lúcid en temes relatius a la nostra llengua.

Plataforma Benicarló en Valencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada