divendres, 3 d’abril del 2009

Èxit de la xerrada de Vicent Pitarch


Una de les finalitats de la Plataforma Benicarló en Valencià és aconseguir l’adhesió del màxim nombre de ciutadans i d’associacions cíviques de Benicarló a l’objectiu prioritari: una major promoció i defensa de l’idioma. Molts valencianoparlants no es plantegen mai aquesta qüestió: una immensa majoria no es paren a pensar en les qüestions que afecten la llengua que parlen des de menuts. Són uns “indiferents lingüístics”, si se’ns permet l’expressió. Per això, la Plataforma Benicarló en Valencià també té la intenció de promoure el debat: creiem que cal plantejar les coses, cal que ens les qüestionem. És bo incitar la gent a la reflexió.
Per això vam decidir de fer una xerrada divulgativa sobre els drets lingüístics que sovint els que parlem valencià desconeixem. Hi ha gent que ja creu que el valencià està bé, perquè no sap els drets que té, com a individu que parla valencià. Ni els drets que té el valencià com a llengua minoritzada que és. Si no sabem els nostres drets individuals i col·lectius, ni tan sols sabem que no ens els estan respectant.
En aquest sentit, el passat dia 20 de febrer, en el local de la Penya Setrill, vam poder gaudir d’una xerrada sobre “Drets lingüístics” a càrrec de Vicent Pitarch, un sociolingüista àmpliament reconegut, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, membre de l’IEC i de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Ha publicat diversos estudis sobre la situació social de l’idioma, com ara Parlar i (con)viure al País Valencià (1994) i Control lingüístic o caos (1996). I també llibres que reflecteixen l’altra gran passió seua, el senderisme.
Però a més de tot això, que és molt, Vicent Pitarch és una persona d’un nivell d’exigència cívica elevadíssim. Ho va demostrar en la xerrada que ens va oferir. Els seus plantejaments sobre les necessitats vitals de la nostra llengua per a esdevenir normal no van ser teòrics, sinó que el van portar a implicar-se, amb una claredat i lucidesa admirables. En aquest país, i encara ara, calen posicionaments clars per a defensar el valencià. El valencià no està normalitzat i a més hem de treballar per aconseguir que siga la llengua de relació prioritària a Benicarló incloent els immigrants.
Des de la Plataforma Benicarló en Valencià valorem molt positivament aquest nostre primer acte públic. L’assistència d’un públic nombrós, que va omplir el local de la Penya Setrill, ens va animar a continuar en el nostre treball a favor de la normalització plena del valencià en el nostre poble. Està clar que hi ha molta gent a Benicarló preocupada per la situació de la nostra llengua, i que tots junts, amb la nostra pressió cívica i constructiva, podem aconseguir que l’Ajuntament modifique algunes actituds i decisions que són clarament perjudicials per al futur del valencià.

Plataforma Benicarló en Valencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada